Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Het Dunning-Krugereffect

Waarom de verkeerde mensen in de training zitten

Als trainer herkennen we ze meteen: de deelnemer die de training het hardste nodig heeft, maar bij het voorstellen al vertelt over hoe goed die het allemaal al kan en doet. Ook voor HR is het vaak herkenbaar: de mensen die het heel hard nodig hebben, schrijven zich niet in voor de training. In de psychologie is dit een bekend fenomeen, namelijk het Dunning-Krugereffect. Hoe werkt het en hoe ga je er mee om?

Het Dunning-Krugereffect: wat is het?

Wanneer iemand nog incompetent is op een bepaalde vaardigheid, zijn ze geneigd zichzelf hoger in te schatten op deze vaardigheid. Personen die competent zijn, schatten zichzelf juist lager in. Voor de vaardigheid inspireren zou dit bijvoorbeeld betekenen dat iemand die dat al (een beetje) doet, denkt dat die daar nog veel in moet leren. Iemand die dat niet goed doet, denkt juist dat die nog maar weinig te leren heeft. Die zit nog op ‘Mount Stupid’ (zie afbeelding). Hij of zij is daardoor minder geneigd zichzelf vrijwillig aan te melden voor een training inspirerende gesprekstechnieken.

Relativering van het Dunning-Krugereffect

Nu is het niet zo dat iedereen die zichzelf laag inschat, in de praktijk niets meer hoeft te leren. Juist iemand die iets al een beetje kan, heeft veel potentie om te groeien. En ook die deelnemer in de training die zichzelf overschat, komt wel tot inzicht dat er nog een hoop te winnen is. Daarom is het goed het Dunning-Krugereffect enigszins te relativeren, maar bij het plannen van een training wel in het achterhoofd te houden.

Hoe ga je om met het Dunning-Krugereffect bij het plannen van trainingen

Maar wat nu als je een training plant waarvan je denkt: die persoon zou daar echt naar toe moeten? Gedwongen naar een training is geen goede start en zet mensen niet in de leermodus. Er is een effectievere manier, namelijk door inzicht te geven in de lage mate van competentie. Dat kan door middel van een test volgens het onderzoek van Dunning & Kruger, maar de praktijk wijst uit dat het ook prima lukt met een stukje feedback. Iemand er op wijzen dat je vindt dat hij of zij veel aan deze training zal hebben, omdat je ziet dat er nog ruimte voor groei is, zet iemand aan het denken. Niet iedereen die denkt dat die iets kan is meteen een narcist zonder zelfinzicht. Zorg wel dat je feedback duidelijk is en je niet onbewust toch de indruk wekt dat het allemaal wel mee valt. Dat helpt deze persoon niet.

Sparren

We denken graag met je mee

Bij het opzetten van een training voor jouw organisatie nemen we het Dunning-Kruger effect mee in de organisatie. Daar hebben we oog voor tijdens de training, maar ook in de aanloop naar de training toe en tijdens de organisatie ervan. Benieuwd hoe? Maak dan een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden door te nemen.

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

“Training is the new Recruitment”

Artikelen
lees verder

De HRD Academy: 5 tips

Artikelen
lees verder
mensen in beweging krijgen

Mensen in beweging krijgen

Podcasts
Hoe voer je het gesprek met een medewerker die al jaren niet meer in beweging te krijgen is? Verwacht geen Quick fix, maar er zijn zeker mogelijkheden.
lees verder