Logo the PeopleSkillz company
Wij zijn nu B Corp gecertificeerd! Meer weten? Bekijk deze pagina
Thema

Eigenaarschap 2.0

Een overzicht

Als organisatie wil je dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen, proactief handelen en zich betrokken voelen bij hun werk. Uiteindelijk draagt dit bij aan betere prestaties en een sterkere organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat eigenaarschap écht van de grond komt? Waar begin je? En wat is er nodig om dit duurzaam te verankeren?

Professionele portretfoto van een glimlachende man met lichte baard en een lichtblauw overhemd, staand voor een moderne glazen gevel.
Cijfers

Wat levert verhoogd eigenaarschap op?

Onderzoek toont aan wat gebrek aan eigenaarschap kost en wat het juist oplevert als het gestimuleerd wordt op de werkvloer:

-87%

Van de medewerkers is 87% minder geneigd om de organisatie te verlaten

-27%

Verhoogd eigenaarschap zorgt voor 27% minder verloop

-62%

Uitval door burnouts ligt 62% lager
Wat is het

Eigenaarschap: Wat is het?

Heb je het over eigenaarschap, dan heb je het over Jon L. Pierce. Pierce deed tientallen jaren onderzoek naar het fenomeen eigenaarschap en heeft maarliefst acht boeken over dit onderwerp geschreven. Hij beschrijft eigenaarschap eigenlijk heel simpel: de mate waarin iemand voelt dat iets van hem of haar is. In de context van het werk vertalen we dit vaak naar: de mate waarin iemand de verantwoordelijkheid neemt over de resultaten van het werk, een taak of het project. Daarbij horen vaardigheden als:

  • Beïnvloeden
  • Persoonlijk leiderschap
  • Communicatie
  • Samenwerken

Wat als eigenaarschap ontbreekt binnen een organisatie?

Wanneer er eigenaarschap ontbreekt is dat te voelen binnen de organisatie. Hieronder een aantal signalen die wijzen op het ontbreken van eigenaarschap binnen een organisatie:

  • Er wordt veel geklaagd, ook al wordt er iets gedaan er is nooit iets goed 
  • Écht samen werken is lastig  
  • Medewerkers zijn afwachtend  
  • Er wordt veel geklaagd over de werkdruk ook al valt dit mee  
  • Een groep medewerkers wil zich niet ontwikkelen en staat hier ook niet voor open.  
  • Medewerkers laten zich graag serveren, ze vragen meer maar geven minder 
  • Medewerkers begrijpen vaak niet goed wat er nou echt verwacht wordt. De proactieve houding en betrokkenheid ontbreekt om dit zelf te gaan halen.
     
Visie

Wat is onze visie hierop?

Eigenaarschap wordt in onze ogen nog te veel gezien als een instelling: medewerkers zouden zich eens wat verantwoordelijker moeten voelen. Eens wat minder moeten klagen en wat minder in de weerstand moeten zitten. Op organisatieniveau wordt er dan ook vooral over gesproken als er een tekort aan eigenaarschap ervaren wordt. Terwijl de andere kant, die van de medewerker, als heel anders ervaren wordt: er wordt niet naar me geluisterd. Ik weet wel wat goed is voor de organisatie, maar zij daar in de top die snappen er niets van. Ze hebben weer wat nieuws bedacht achter het bureau, kom eens een dagje meedraaien. En uiteindelijk voelen ze zich niet gehoord en gezien. Wat je hiermee vooral creëert is afstand. Afstand tussen de organisatie en de medewerker.

Waar de verbinding ligt is dat de medewerker die gezien wordt als iemand die te weinig eigenaarschap neemt, juist graag heel gedreven is. Maar niet de juiste vaardigheden heeft om dit om te zetten naar effectief gedrag. Denk aan de inhoudelijke medewerker die ontzettend veel weet van zijn of haar vak, maar uiteindelijk niet gehoord wordt. Er bestaat in deze wereld een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Eigenaarschap is daardoor juist geen kwestie van niet willen, maar niet kunnen. Daardoor is het vergroten van eigenaarschap een kwestie van het vergroten van vaardigheden.

Training

Training Managing Up & Across

Medewerkers behouden door het stimuleren van eigenaarschap en persoonlijke effectiviteit. De training ‘Managing Up & Across’ helpt medewerkers hun werk beter te managen en hun rol steviger en met meer plezier te vervullen, in betere samenwerking met leidinggevenden en collega’s. Dit zorgt voor meer betrokken medewerkers en verlaagt het verloop.

 

Voordelen

Wat levert het op als dit wel goed gaat?

Niet voor niets wordt het gebrek aan eigenaarschap binnen een organisatie gezien als een probleem. Want minder eigenaarschap betekent ook minder resultaten. Het tegenovergestelde is dus ook waar: hoe meer eigenaarschap, hoe beter de resultaten. Niet alleen inhoudelijk, maar ook doordat medewerkers meer werkplezier ervaren als ze meer eigenaarschap voelen, zich daardoor minder vaak ziek melden en langer bij de organisatie blijven. Alle reden dus om dit thema serieus te nemen.

Eigenaarschap 2.0

Misvattingen over eigenaarschap

En waarom 'managing up & across' een passende term is

Er zijn een aantal misvattingen als het gaat om eigenaarschap. Valkuilen waar we soms instappen, wat niet leidt tot meer eigenaarschap en dit soms zelfs verslechtert. Voorbeelden hiervan zijn:

  1. Veel communiceren over eigenaarschap: het woord ‘eigenaarschap’ leeft vaak helemaal niet onder medewerkers. Het woord roept daarbij ook vaak weerstand op: hoezo neem ik niet genoeg eigenaarschap?! Maak eerst concreet wat eigenaarschap gaat opleveren, niet alleen voor de organisatie, maar juist ook voor de medewerker zelf. Aansprekender zijn dan termen als:
    1. Het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen
    2. Vind jij dat er te weinig naar je geluisterd wordt?
    3. Hoe kan de samenwerking tussen afdelingen beter?
  2. Er vanuit gaan dat mensen zelf snappen dat eigenaarschap iets voor hen is. Juist medewerkers die al veel eigenaarschap nemen, zullen aanslaan op termen als ‘het vergroten van je eigen regie’. De groep die het juist nodig heeft, ziet dat vaak niet zelf. Een organisatiebrede communicatie op zichzelf, gaat dus niet per se de juiste doelgroep aanspreken.
  3. Het woord vervangen met andere vage termen zoals persoonlijk leiderschap of verantwoordelijkheidsbewustzijn. Dit zijn geen termen die leven. Probeer aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk: samenwerkingen die lastig lopen, projecten waar je meer grip op wilt krijgen, resultaten waar je meer impact op hebt.

Misschien is ‘managing up & across’ niet een mooie term, maar hij raakt wel aan datgene waar eigenaarschap over gaat: het managen van je omgeving. Je collega’s, collega-afdelingen, externen, je leidinggevende, opdrachtgever, de klant, etc. Zorgen dat je meer invloed krijgt en meer grip op samenwerkingen en resultaten. Dat is goed te leren, maar niemand is ooit wakker geworden met het idee: ik moet eens een training eigenaarschap volgen. Zorg dus voor een aansprekende titel. Daarom hebben wij het graag over eigenaarschap 2.0.

 

Waarom The People Skillz Company?

Veel organisaties worstelen met diverse problemen op personeelsvlak, zoals een hoog verzuim, disfunctionerende medewerkers en leidinggevenden die onvoldoende de menskant van hun vak beheersen. Wij helpen om met behulp van de juiste people skills deze problemen op te lossen en zo een cultuur te creëren waarin medewerkers blij en betrokken zijn, de beste prestaties laten zien en daardoor zowel de mens als de organisatie groeit. 

Het voeren van goede gesprekken is ons specialisme. Wij werken daarin alleen met zeer ervaren trainers en nemen de gewenste verandering in de organisatie als uitgangspunt. Trainingen zijn daardoor altijd maatwerk, zodat er een duurzame verandering in beweging wordt gezet. 

 

 

Organisatiecultuur

Het veranderen van de organisatiecultuur

Eigenaarschap ligt niet alleen bij de medewerker. De organisatie en de leidinggevende spelen hier ook een belangrijke rol in. Allereerst moeten medewerkers natuurlijk de ruimte krijgen om eigenaarschap te nemen. De organisatie kan dit faciliteren: hebben medewerkers het juiste mandaat? Is er sprake van rolduidelijkheid? En ook de leidinggevende heeft impact op het eigenaarschap van medewerkers. Zo zal een micromanager maar weinig ruimte bieden aan eigen regie. En zonder duidelijke verwachtingen weet een medewerker ook niet goed waar hij of zij regie over kan nemen.

Vanuit het gedachtegoed van managing up & across wordt er niet alleen gekeken naar de persoonlijke instelling van de medewerkers maar ook naar de organisatie en de leidinggevende:  

  • Een aanspreekcultuur waarin verwachtingen worden uitgesproken en zowel leidinggevenden als medewerkers elkaar hierop kunnen aanspreken.  
  • Een cultuur van coachend leiderschap, waarin medewerkers de ruimte krijgen om zelf oplossingen te bedenken en leidinggevenden hen hierin begeleiden met een proactieve houding.
  • Een cultuur waar vertrouwen is in plaats van controle.
  • Een cultuur waar medewerkers de middelen en tijd krijgen om zich te ontwikkelen en met plezier hun werk te doen. 

 

Twee mensen die elkaar iets uitleggen op een laptop. De voorkant van de download checklist van Eigenaarschap 2.0
Checklist

Checklist eigenaarschap 2.0

Hoe staat het met eigenaarschap in jouw organisatie? En is er winst te behalen door te investeren in eigenaarschap 2.0? In deze download vind je een handige checklist: ontdek welke situaties op jouw organisatie en / of team van toepassing zijn.

Ons aanbod

Ontdek onze trainingen

Altijd op maat voor jouw team of organisatie
Inspiratie

Lees, luister en ontdek

Meer over dit onderwerp
Podcast 47 Kappen nou, waarom tonen onze mensen niet eens wat meer eigenaarschap? Podcast voorkant van The People Skillz Company

Eigenaarschap: kappen met dat woord!

Podcasts
Hoe stimuleer je eigenaarschap binnen jouw organisatie? Ontdek de handige checklist en ga direct aan de slag met 5 quick wins.
lees verder
eigenaarschap podcast

Eigenaarschap stimuleren in drie stappen

Podcasts
Hoe kun je eigenaarschap onder medewerkers stimuleren? We zetten de drie stappen voor je op een rijtje.
lees verder
Podcast cover, je wilt wel focussen op doelen maar de opvolging is zo lastig. Doelen volgen met eigenaarschap. Door The People Skillz company.

Hoe volg je doelstellingen op met focus op eigenaarschap?

Podcasts
Motiverende doelen stellen is 1. Maar hoe volg je die vervolgens goed op en hou je focus op het eigenaarschap van de medewerker?
lees verder