Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer
Thema

Performance Management

in een Agile werkomgeving

Performance management vindt in de regel plaats tussen manager en medewerker. Maar niet iedere organisatie werkt met teams die aangestuurd worden door een manager. Zoals een agile werkend team, maar ook voor andere vormen van zelforganisatie zoals een zelfsturend of zelforganiserend team. Daarom in dit artikel vier tips over hoe je performance management binnen een agile werkomgeving kunt inrichten en optimaliseren.

Meer weten over dit onderwerp? Plan een vrijblijvende afspraak met onze expert.

Cijfers

Wat levert een gesprekscyclus op?

Gallup heeft onderzoek gedaan naar de effecten van een moderne gesprekscyclus:

+280%

Betrokkenheid van medewerkers

-41%

Vrijwillige verloop

+26%

Productiviteit van teams

-62%

Uitval door burnouts
Het probleem

Performance management in een agile werkomgeving

Wanneer er geen hiërarchische lijnen zijn in een team, komt al snel de vraag boven wie er verantwoordelijk is voor performance management. Dat is natuurlijk het team als geheel. Toch ontstaan er regelmatig problemen, zoals:

 1. Collega’s vermijden het geven van lastige feedback
 2. Ontwikkeling is geen gebruikelijk onderwerp, waardoor het onbesproken blijft
 3. Performance management is geen taak op zich en krijgt daardoor geen prioriteit
 4. Performance management vraagt om continuïteit, maar deze ontbreekt in een agile werkomgeving doordat er niet één verantwoordelijke is
Kenmerken

Goed performance management

Goed performance management bestaat uit onder andere de volgende kenmerken:

 • Continue feedback
 • Eigenaarschap ligt bij de medewerker
 • Kaders zijn de strategische doelen van de organisatie
 • Gericht op de toekomst
 • Talent en ontwikkeling daarvan staat centraal

De meer traditionele vorm van performance management gaat over afrekenen, beoordelen en kent een focus op zwakke vaardigheden en eigenschappen. Vele onderzoeken hebben al uitgewezen dat dit niet effectief is. Bovendien past het niet binnen een agile werkomgeving om performance management in te zetten.

Project

Maak gebruik van onze projectbegeleiding

Voor een succesvolle gesprekscyclus

The People Skillz Company heeft voor talloze organisaties in diverse branches al een moderne gesprekscyclus mogen ontwerpen. Daarom kunnen we jou snel en goed ondersteunen. Dit doen we door met elkaar een project op te starten, waar wij de projectbegeleiding op ons nemen. Dit bespaart jou tijd en levert de organisatie kwaliteit.

Een uitgelezen kans

Modern performance management binnen een agile werkomgeving

Modern performance management past bij uitstek binnen een agile werkomgeving. De traditionele manier van performance management is niet toepasbaar binnen een agile team doordat een hiërarchische manager ontbreekt. Teamleden zijn al gewend om verantwoordelijkheid en eigenaarschap te nemen op verschillende onderwerpen. Wel zijn er een aantal dingen nodig om performance management binnen een agile werkomgeving te laten slagen.

Toch zal binnen een agile team performance management niet automatisch goed gaan lopen. Is dat het geval in jouw organisatie? Maak dan gebruik van de volgende tips.

Medewerkers in een agile team hebben lang niet altijd kaas gegeten van de vaardigheden die nodig zijn om performance management goed uit te voeren. Trainingen op het gebied van de volgende vaardigheden kunnen een oplossing bieden:

 • Ontwikkelgerichte gesprekken voeren
 • Feedback geven en ontvangen
 • Coachingsvaardigheden

Hoe wordt er binnen het team omgegaan met performance management? Dat is de verantwoordelijkheid van het team als geheel. Het is daarom belangrijk om daar met elkaar afspraken over te maken. Vindt het team dit lastig? Een goede begeleider kan dan uitkomst bieden. In een halve dag kom je vaak al een heel eind.

Juist het focussen op ontwikkeling en het monitoren daarvan valt binnen een agile werkomgeving vaak buiten de boot. Zorg daarom dat ontwikkeling een onderwerp wordt op de agenda van het team. Spreek af dat ieder teamlid een ontwikkelplan heeft wat regelmatig besproken wordt met een of meerdere collega’s.

Een buddysysteem is bij uitstek geschikt om gesprekken te voeren over ontwikkeling. Teamleden kunnen zelf hun buddy kiezen. Deze helpt de medewerker dan door vragen te stellen over zijn of haar ontwikkeling en dit scherper te krijgen. Denk er wel aan dat een buddy niet voor altijd is: het is juist goed voor iemands ontwikkeling om regelmatig van buddy te wisselen. Bijvoorbeeld na een jaar.

Podcast
motiverende doelen stellen

Vier manieren om motiverende doelen te stellen

95% van de mensen wordt gemotiveerd door doelen. Helaas is het aantal medewerkers wat ook echt duidelijke doelen heeft in het werk, een stuk lager. En de doelen die gesteld worden, zijn lang niet altijd motiverend. Dus: hoe doe je dat eigenlijk, goede doelen afspreken?
Play button
Luister - 7 minuten
Ons aanbod

Trainingen over de gesprekscyclus

Altijd op maat voor jouw team of organisatie
Inspiratie

Lees, luister en ontdek

Meer over dit onderwerp

De gesprekscyclus voeren zonder leidinggevende

Artikelen
lees verder
motiverende doelen stellen

Vier manieren om motiverende doelen te stellen

Podcasts
Doelen motiveren mensen. Maar wel de juiste doelen. Daarom vier manieren waarop je motiverende doelen kunt stellen.
lees verder

Doelen stellen als werkgeluk verbeteraar

Artikelen
lees verder