Bij de gesprekscyclus denken de meeste medewerkers aan het voeren van een gesprek met hun leidinggevende. Toch zijn er meer mogelijkheden. Zo kan een gedeelte van de gesprekscyclus best met anderen dan je leidinggevende gevoerd worden. Gesprekspartners die die misschien wel beter werken. We zetten de beste alternatieven op een rijtje.
Het beste alternatief voor het voeren van de gesprekscyclus is toch wel in teamverband. De belangrijkste onderwerpen van een gesprekscyclus zijn namelijk het opstellen en bijsturen van doelen, ontwikkeling en reflectie. Drie onderwerpen die heel waardevol zijn om in teamverband te bespreken. Individuele doelen van medewerkers dragen namelijk direct bij aan het teamdoel. Waarom dan niet met elkaar bepalen wie welke toegevoegde waarde gaat leveren? En ontwikkeling, dat doe je niet alleen. Ook daarin is het teamverband van grote toegevoegde waarde.
De voordelen van het voeren van de gesprekken van de gesprekscyclus zijn divers:
Eigenlijk werkt dit voor ieder team heel goed. Voor leidinggevenden met grote teams (bijvoorbeeld van 75 medewerkers) is het bijna niet anders te doen. Dit vergt natuurlijk wel wat vaardigheden in het begeleiden van zo’n teamsessie. Vaak worden dit dan ook in subgroepen gedaan. Een leidinggevende deelt dan het team op in groepen van ongeveer 8 tot 10 medewerkers. Ook een goed programma voor zo’n afspraak draagt bij aan het succes. En de leidinggevende moet natuurlijk zelf het goede voorbeeld geven.
Waarom zou je elk gesprek met je leidinggevende moeten voeren? Zo zou je een ontwikkelgesprek prima met een collega kunnen voeren. Het doel is dat medewerkers stil staan bij ontwikkeling, daarin hun doel bepalen en stappen gaan zetten. Dat hoeft niet met je leidinggevende, sterker nog, in bepaalde gevallen is het veel nuttiger om met een collega te doen. Niet iedere medewerker heeft bijvoorbeeld vaak contact met zijn of haar leidinggevende. Dan is het prettig om het gesprek te voeren met iemand die jou op dagelijkse basis ziet functioneren. Dat kan bijvoorbeeld ook een meer senior medewerker uit het team zijn.
Voor een goed, open en eerlijk gesprek is vertrouwen heel belangrijk. Wanneer een medewerker zelf kan kiezen met wie die het gesprek voert, is dit vertrouwen aanwezig. Het gesprek zal daardoor meer impact maken en tot betere resultaten leiden. Daarnaast is het geven van de mogelijkheid tot het voeren van een gesprek met een collega in plaats van een leidinggevende ook een vorm van vertrouwen geven aan de medewerker. De meeste mensen gaan hier niet lichtzinnig mee om. Ze voelen de verantwoordelijkheid die dit vertrouwen met zich meebrengt. Als het gaat over eigenaarschap, wordt dit op deze manier extra gestimuleerd.
Teams die meer eigenaarschap en regie bij de medewerkers willen leggen en vanuit vertrouwen willen werken, zijn uitermate geschikt voor het onderling voeren van de gesprekscyclus.
Nog steeds een traditionele gesprekscyclus die voor medewerkers en leidinggevenden voelt als een moetje? Dan is het tijd om te starten met het ontwerpen van een moderne gesprekscyclus. The People Skillz Company kan daarin ondersteunen met ons project moderne gesprekscyclus ontwerpen. Benieuwd wat daar de voordelen van zijn? Neem dan eens een kijkje bij de projectinformatie of maak een vrijblijvende afspraak.
En dan als kers op de taart een alternatief die de meeste organisaties nog erg spannend vinden. Een gesprek uit de gesprekscyclus voeren met iemand buiten je team. Dit kan bijvoorbeeld een andere leidinggevende zijn, of iemand van HR. Toch kan dit alternatief voor sommige gesprekken heel goed werken. Juist door vanuit een andere discipline mee te denken over de onderwerpen die spelen, kan zorgen voor een frisse blik. Iemand ‘van buiten’ stelt andere vragen, ziet andere dingen en brengt weer nieuwe dingen in.
De voordelen van deze variant zitten vooral in de nieuwigheid: een nieuwe blik van buiten, vanuit een ander perspectief helpen om anders naar de onderwerpen te kijken. Het legt blinde vlekken bloot, het geeft alternatieve zienswijzen en kan de creativiteit behoorlijk aanwakkeren.
Deze variant werkt erg goed voor medewerkers die al vaak deze gesprekken hebben gevoerd met hun eigen leidinggevende en denken ‘waar moeten we het nu weer over hebben’? Dan kan een gesprek met iemand ‘van buiten’ weer nieuwe energie geven.
Hopelijk inspireren deze alternatieven om eens op een andere manier naar de gespreksvoering te kijken binnen de gesprekscyclus. Natuurlijk vereist dit wel een hoog niveau van verantwoordelijkheid en vertrouwen onder leidinggevenden en medewerkers. We denken graag met je mee hoe je dit kunt bereiken. Maak gebruik van onze mogelijkheid om vrijblijvend met ons te sparren.
Betrokken medewerkers zijn 30% productiever, minder vaak ziek en blijven langer bij de organisatie. Maar bovenal: zijn gelukkiger. Deze scan kun je daarom doen voor jezelf, voor je team of voor je organisatie.