Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Het ontwikkelgesprek voorbereiden

Voor managers

Een ontwikkelgesprek voorbereiden: hoe doe je dit als manager? Dat is afhankelijk van de fase waarin je het gesprek zich bevindt: begin je net of zijn er al eerdere gesprekken geweest? Voor beide fases een aantal tips voor de voorbereiding van het ontwikkel- of POP-gesprek, inclusief suggesties voor vragen die je als manager kunt stellen.

Het eerste ontwikkelgesprek voorbereiden

Het ontwikkel- of POP-gesprek bevindt zich in de opstartfase wanneer nog niet duidelijk is waar de deelnemer naar toe wil ontwikkelen. Kortom: er is nog geen doel. Om jezelf te beschermen adviseren we bij Strategisch Opleiden om dit gesprek zo min mogelijk voor te bereiden. De valkuil is namelijk dat je de regie in het gesprek overneemt. Als je wilt dat de medewerker zelf komt met ontwikkeldoelen, probeer je zo blanco mogelijk het gesprek in te gaan.

Vragen voor tijdens het ontwikkelgesprek voorbereiden

Kun je het ontwikkelgesprek dan helemaal niet voorbereiden? Inhoudelijk misschien niet, maar om goed beslagen ten ijs te komen kun je vooraf een aantal vragen bedenken. Vragen die jouw medewerker laten nadenken over datgene wat centraal staat: het ontwikkeldoel. Suggesties voor vragen zijn:

  • Wat zou je willen bereiken als alles mogelijk is?
  • Zijn er dingen die je leuk vindt in je werk en waar je meer van zou willen doen?
  • Zijn er dingen die makkelijker zouden kunnen?
  • Wat zou het werk voor jou prettiger maken?
Download

Download onze methodiek voor het ontwikkelgesprek

Download hier gratis onze methodiek voor het voeren van inspirerende ontwikkelgesprekken en zet de volgende stap in jouw gesprekken.

Laat het over de medewerker zelf gaan

De kunst is het om de antwoorden over de medewerker zelf te laten gaan. Een voorbeeld: een medewerker geeft aan dat het werk prettiger zou zijn als er meer medewerkers aangenomen worden. Dit ligt niet in de invloedssfeer van de medewerker. Dus wat kan de medewerker zelf doen om het werk prettiger te maken?

Podcast
Ontwikkelgesprek voeren

Het ontwikkelgesprek met een medewerker zonder ontwikkeldoel

Goed hoor, zo'n ontwikkelgesprek. Zeker met de regie bij de medewerker. Maar wat nu als een medewerker helemaal niet wil ontwikkelen? Wat doe je dan?
Play button
- 8 minuten
Gebruik ons standaard formulier ontwikkelgesprek

Wil je toch wat extra houvast voor het ontwikkelgesprek? Download dan hier ons formulier ontwikkelgesprek.

Training

Beter worden in het voeren van ontwikkelgesprekken?

Bekijk dan de training Inspirerende ontwikkelgesprekken voeren voor managers. Hierin leren managers om ook de lastige gesprekken op een inspirerende manier te voeren. Bijvoorbeeld als een medewerker zelf geen ontwikkelwensen heeft. Terwijl er misschien wel aandachtspunten zijn. Of juist het gesprek met een medewerker die onrealistische ontwikkelwensen heeft.

En wist je dat we ook een inspiratiesessie hebben die medewerkers helpt hun ontwikkelgesprek goed voor te bereiden?