Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

“Managers zijn vreselijk in het ontwikkelen van talent”

Dit is de conclusie van Korn Ferry Institute, die onderzoek deed naar 67 management competenties. Het ontwikkelen van talent kwam als slechtste uit de bus. Wat blijkt? Dit wisten de meeste CEO’s van deze wereld allang. Het zal voor menig HR professional ook geen verrassing zijn.

Help them grow or watch them go

Hoe problematisch is dit gebrek aan deze competentie bij de manager? We zien hierin een belangrijke verandering door de krappe arbeidsmarkt en het groeiende belang aan ontwikkelmogelijkheden onder medewerkers. Zo geeft 65% van de medewerkers aan liever meer ontwikkelmogelijkheden te krijgen dan extra salaris. Worden deze ontwikkelmogelijkheden niet geboden zal de medewerker geneigd zijn om te vertrekken naar een werkgever die dit wel biedt. Dit is zeker in deze tijd van personeelsschaarste een zeer onwenselijke situatie.

Podcast
Talent management podcast

Talent Management: mag het nog wel gaan over wat er niet goed gaat?

Vaak wordt talent management opgevat alsof je het alleen nog maar mag hebben over waar iemand goed in is. Maar hoe zet je het in wanneer er dingen niet goed gaan en er verbetering nodig is?
Play button
8 minuten

De invloed van de manager

Hoe groot is eigenlijk die invloed van de manager? Als het gaat om medewerker ontwikkeling is die substantieel. De manager beslist meestal over de door de organisatie betaalde ontwikkelmogelijkheden voor de medewerker. Daarnaast is het de manager die de medewerker stimuleert tot bepaalde groei. Ga zelf maar eens na: wie was jouw favoriete manager? Grote kans dat het iemand was die je stimuleerde om te leren en te groeien. Wist je trouwens dat de manager voor 70% bepaalt hoe groot de betrokkenheid van de medewerker is?

HR(D) als drijvende kracht

Als HR(D) team ondersteun je de organisatie in de ontwikkeling van de medewerkers. Het eerste wat je kunt doen om de managers te helpen is om dit thema – de rol van de manager bij medewerkerontwikkeling – op de agenda te zetten. Geven jullie er aandacht aan in de organisatie? Of is het ontwikkelgesprek alleen een jaarlijkse verplichting in de gesprekscyclus? Als dit laatste het geval is, is het tijd om meer te bieden dan alleen een gespreksformat.

Download

Download onze methodiek voor het ontwikkelgesprek

Benieuwd naar de opbouw van een goed ontwikkelgesprek? Download onze methodiek Ontwikkelgesprekken voeren. Of maak een vrijblijvende afspraak waarin we inzoomen op jouw situatie.

Randvoorwaarden

Welke oplossing je ook kiest, zorg dat het past in het krappe tijdskader van de manager. Stap ook niet in de valkuil van het hameren op het belang: de meeste managers snappen heel goed het belang van ontwikkeling. Het ontbreekt hen echter aan handvatten om dit op de juiste manier in de beperkt beschikbare tijd op te pakken.

Tip 1
Hoe leren mensen?

Vaak heeft een manager nauwelijks kennis van hoe mensen leren. Wat zijn bijvoorbeeld de drie belangrijkste ingrediënten voor leren[ Motivatie, relevantie en zelf-inzicht]? Voor jou als L&D professional is dit gesneden koek. Deel deze kennis eens in een korte video. Of maak een mooie visual met de marketing afdeling.

Tip 2
Een training ontwikkelgesprekken voeren

Er zijn wel meer dan honderd verschillende aanbieders van een training beoordelingsgesprekken voeren. Maar als je zoekt naar een training ontwikkelgesprekken voeren, dan kom je bedrogen uit. Daarom biedt Strategisch Opleiden een workshop aan waarin managers op een eenvoudige manier leren Inspirerende Ontwikkelgesprekken te voeren. Door een simpel stappenplan te volgen, leert de manager om op frequente basis gesprekken te voeren met zijn/haar medewerkers over hun ontwikkeling. Biedt deze workshop intern aan voor jullie managers, zodat iedereen de kans krijgt om zijn/haar competenties verder te ontwikkelen.

Training

Ontwikkeling van medewerkers stimuleren?

Zorg dan dat leidinggevenden en medewerkers deze gesprekken goed kunnen voeren. Want een ontwikkelgesprek verzand snel in een veroordelingsgesprek. Niet zo motiverend. En ontwikkeling, dat begint bij jezelf. Maar wat als de medewerkers in je organisatie maar mondjesmaat weten wat ze willen ontwikkelen? En ontwikkeling puur zien als het volgen van een training of opleiding? Dan hebben ze wel wat inspiratie nodig. Bekijk daarom de inspiratiesessie Mijn Ontwikkeling voor medewerkers of de training Ontwikkelgesprekken voeren voor managers.

Tip 3
Laat managers elkaar helpen

Niets mooier dan wanneer managers elkaar helpen om betere ontwikkelgesprekken te gaan voeren. Hoe doe je dit? Vraag een manager die heel goed is in het ontwikkelen van zijn of haar medewerkers. Vraag hem of haar het hemd van het lijf: hoe doet die dat nu? Wat is het nu precies? Wat kunnen andere managers doen? Wat zijn zijn/haar gouden tips? Werk dit vervolgens uit in een lunch-talk of koffie-talk. Het mooiste is natuurlijk als deze manager zelf de bijeenkomst faciliteert, eventueel ondersteunt door Learning & Development.

Effect

Ga serieus aan de slag met dit onderwerp en je zult zien dat medewerkers aan het einde van het jaar veel positiever staan tegenover hun ontwikkelmogelijkheden binnen de organisatie. Niet omdat ze een extra training mochten volgen, maar omdat hun manager op de juiste manier aandacht geeft aan hun ontwikkeling.

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

ontwikkelgesprek voorbereiden

Het ontwikkelgesprek voorbereiden

Artikelen
lees verder
betrokkenheid medewerkers stimuleren

Betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Podcasts
Voorkom dat medewerkers in je team of organisatie vertrekken en focus op betrokken medewerkers. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
lees verder