Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

De moderne gesprekscyclus van OBGZ

Geen standaardformulieren en het afvinken van lijstjes, maar open gesprekken waarin de mens centraal staat. Het was een breed gedragen wens bij Bibliotheek Gelderland Zuid in het beoordelen van medewerkers. De workshops Ontwikkelgesprekken van Strategisch Opleiden bleken perfect aan te sluiten bij hun behoefte. HR-specialist Gabrielle Bunnik en hoofd Marketing & Communicatie Deborah Pete Németh maken na de eerste serie ontwikkelgesprekken de balans op: waarom juist deze vorm en wat levert het op?

Elk jaar hetzelfde gesprek

“Het bestaande systeem van functioneringsgesprekken vonden we vrij bepalend in het verloop en de inhoud van de gesprekken”, vertelt Gabrielle Bunnik. “We gebruikten een formulier met een serie competenties die de medewerker en leidinggevende moesten scoren. Het gesprek draaide vervolgens vooral om de vraag: denken we er hetzelfde over, en zo niet: hoe komt dat dan? Met als resultaat dat je als leidinggevende ieder jaar hetzelfde gesprek voert, waarin heel veel zaken onbesproken blijven.”

Podcast
Ontwikkelgesprek voeren

Het ontwikkelgesprek met een medewerker zonder ontwikkeldoel

Goed hoor, zo'n ontwikkelgesprek. Zeker met de regie bij de medewerker. Maar wat nu als een medewerker helemaal niet wil ontwikkelen? Wat doe je dan?
Play button
- 8 minuten

Kan dat ook anders?

Kan dat ook anders? Met die vraag maakte Gabrielle een rondje binnen het managementteam. De behoefte aan een nieuwe werkwijze bleek bij iedereen aanwezig , maar de ideeën over de vorm liepen uiteen. “Ik besloot daarom een brainstormsessie te organiseren met alle betrokkenen, zowel managers als de OR, om het onderwerp eens goed ‘door te akkeren’. Waarom voeren we die gesprekken? Wat is het doel? En wat zegt dit systeem van beoordelen over hoe wij als organisatie naar onze medewerkers kijken?”

Training

Beter worden in het voeren van ontwikkelgesprekken?

Bekijk dan de training Inspirerende ontwikkelgesprekken voeren voor managers. Hierin leren managers om ook de lastige gesprekken op een inspirerende manier te voeren. Bijvoorbeeld als een medewerker zelf geen ontwikkelwensen heeft. Terwijl er misschien wel aandachtspunten zijn. Of juist het gesprek met een medewerker die onrealistische ontwikkelwensen heeft.

En wist je dat we ook een inspiratiesessie hebben die medewerkers helpt hun ontwikkelgesprek goed voor te bereiden?

Een gesprek op maat

Het bleken precies de juiste vragen te zijn in het komen tot een gezamenlijke visie op de nieuwe werkwijze. Gabrielle: “Een van onze hoofddoelen als bibliotheek is het bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. Hoe belangrijk vinden we dan de ontwikkeling van onze medewerkers? Ontwikkeling vindt voortdurend plaats en niet op gezette tijden. Zo bekeken is het vreemd dat je maar eens per jaar kijkt naar het functioneren en de ontwikkeling van mensen. Nadenken over wie je bent en wat je wilt zou je het hele jaar door moeten doen, maar vooral wanneer er iets is dat om aandacht vraagt.”

Download

Download onze methodiek voor het ontwikkelgesprek

Benieuwd naar de opbouw van een goed ontwikkelgesprek? Download onze methodiek Ontwikkelgesprekken voeren. Of maak een vrijblijvende afspraak waarin we inzoomen op jouw situatie.

ontwikkelgesprek voorbereiden

Het ontwikkelgesprek voorbereiden

Artikelen
lees verder
betrokkenheid medewerkers stimuleren

Betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Podcasts
Voorkom dat medewerkers in je team of organisatie vertrekken en focus op betrokken medewerkers. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
lees verder