Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Ontwikkel­gesprekken bij NMT

Brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology (NMT) verbindt, vertegenwoordigt en versterkt de maritieme maakindustrie van Nederland. Bij NMT werken 27 mensen, veelal hoogopgeleide professionals. NMT benaderde Strategisch Opleiden met de vraag om binnen NMT ontwikkelgesprekken te introduceren als alternatief voor de traditionele gesprekscyclus.

Strategisch Opleiden sprak met Managing Director Roel de Graaf en Director Innovation Marnix Krikke. Samen vormen ze de directie van NMT.

Nu wij niet meer de traditionele manier van beoordelen hanteren, merken wij dat mensen meer ontspannen zijn en meer zeggen.

Roel de Graaf
Managing Director NMT

Uitdagingen

  • Organisatie in transitie
  • Alternatief voor traditionele gesprekscyclus
  • Open gesprekken
  • Regie over eigen ontwikkeling

Uitdaging: een andere bedrijfscultuur

NMT is in transitie en wil een doelgestuurde organisatie worden: het management beschrijft doel en richting en de medewerkers geven daar invulling aan. Bij deze nieuwe organisatievorm hoort een andere bedrijfscultuur, waarbij mensen verantwoordelijkheid tonen en initiatief nemen. Waar mensen stimuleren en feedback geven niet alleen zien als iets tussen leidinggevende en medewerker, maar ook tussen collega’s onderling.

Roel de Graaf: “Er was een enorme druk in de organisatie om 2 x per jaar een vragenlijst af te werken. Nu wij niet meer de traditionele manier van beoordelen hanteren, merken wij dat mensen meer ontspannen zijn en meer zeggen. De manier van in gesprek zijn met elkaar past niet alleen beter bij ons als vereniging, maar past ook beter bij mij als mens, bij mijn visie op leiding geven.”

Podcast
Ontwikkelgesprek voeren

Het ontwikkelgesprek met een medewerker zonder ontwikkeldoel

Een zorg die veel productiebedrijven hebben: onze mensen die willen helemaal niet ontwikkelen. Toch is niets minder waar. Productiemedewerkers zijn vaak minder bekend met ontwikkelen, waardoor ze niet snel uit zichzelf met een ontwikkeldoel komen. Maar met de juiste begeleiding komt het overgrote deel van de productiemedewerkers met een ontwikkelwens. Hoe voer je dat gesprek als leidinggevende?
Play button
Luister hier - 8 minuten

De aanpak: open gesprekken

Alle medewerkers van NMT zijn getraind door The People Skillz Company in het houden van ontwikkelgesprekken. Hierbij gaan de medewerkers meer open de gesprekken in. Zonder die lange vragenlijst, met alleen de drie vragen van The People Skillz Company als leidraad: ‘Waar sta je nu, waar wil je naar toe en welke stappen zijn daarvoor nodig.’ Tijdens de Inspiratiesessie Mijn Ontwikkeling van The People Skillz Company hebben de medewerkers geleerd zelf de regie te nemen en deze vragen voor hunzelf te beantwoorden.

Marnix Krikke: “Wij zijn een organisatie van gedreven professionals met een intrinsieke, sterke motivatie. Wij zijn heel erg resultaat gericht, met weinig aandacht voor de persoonlijke kant. Via de ontwikkelgesprekken gaan wij in gesprek met elkaar, niet om elkaar de maat te nemen maar om te kijken hoe wij vanuit onze zelfstandigheid en professionaliteit kunnen groeien. In de gesprekken gaat het nu over ambities, sterktes en de persoonlijke ontwikkeling. Dat vinden wij belangrijk.”

Wij zien dat de trainingen van The People Skillz Company helpen om de geesten rijp te maken voor een andere benadering, om op een andere, positieve en toekomstgerichte manier met elkaar in gesprek te zijn.

Roel & Marnix
Directie NMT

Reactie van medewerkers

Het is beter verlopen dat de directie van NMT van tevoren had durven hopen. Ook de meest kritische medewerkers zijn positief over de ontwikkelgesprekken. Roel de Graaf: “Wij zien dat de trainingen van The People Skillz Company helpen om de geesten rijp te maken voor een andere benadering, om op een andere, positieve en toekomstgerichte manier met elkaar in gesprek te zijn.”

Training

Ontwikkeling van medewerkers stimuleren?

Dan kun je net als NMT het beste de leidinggevenden trainen en de medewerkers ondersteunen met een inspiratiesessie. Zo gaat iedereen goed voorbereid het gesprek in en heeft ook jouw organisatie een vliegende start.

Via de ontwikkelgesprekken gaan wij in gesprek met elkaar, niet om elkaar de maat te nemen maar om te kijken hoe wij vanuit onze zelfstandigheid en professionaliteit kunnen groeien.

Marnix Krikke

Tevreden over de samenwerking

Zowel directie als medewerkers van NMT hebben ons laten weten heel tevreden te zijn over de samenwerking met The People Skillz Company. Marnix Krikke: “Tijdens de voorgesprekken liet Annet merken onze organisatie goed te begrijpen. We hadden echt een klik.” Roel de Graaf vult aan: Tijdens de trainingen hoort Annet ook wat er níet gezegd wordt. Dat is niet vanzelfsprekend.

Het vervolg

De ervaring bij NMT is dat de medewerkers de toegenomen verantwoordelijkheid waarderen maar dat mensen toch nog steeds behoefte aan duidelijkheid en structuur hebben. Dit vraag een cultuurverandering en daarvoor is een langere adem nodig. Mensen daarin meenemen gaat niet vanzelf en dat vraagt ook wat van het management. Roel de Graaf: “Ik vind het belangrijk dat mensen hun leven lang kunnen leren, zowel in het werk als privé. Deze tool ontwikkelgesprekken is hierbij een belangrijk instrument.”

Marnix Krikke vult aan: “We zijn na deze trainingen niet klaar. Cultuur verander je langzaam en heeft ook onderhoud nodig. Daarom denken we na over opfrissessies.”

Download

Download onze methodiek voor het ontwikkelgesprek

Benieuwd naar de opbouw van een goed ontwikkelgesprek? Download onze methodiek Ontwikkelgesprekken voeren. Of maak een vrijblijvende afspraak waarin we inzoomen op jouw situatie.

Meer weten?

Maak een vrijblijvende afspraak

Meer weten of het project bij VHZ of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn in jouw (productie) organisatie? Maak dan een vrijblijvende afspraak en kom in contact met onze specialist.

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

ontwikkelgesprek voorbereiden

Het ontwikkelgesprek voorbereiden

Artikelen
lees verder
betrokkenheid medewerkers stimuleren

Betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Podcasts
Voorkom dat medewerkers in je team of organisatie vertrekken en focus op betrokken medewerkers. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
lees verder