Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Ruim 1 op de 3 mensen wil ergens anders solliciteren

Dat is goed nieuws als je mensen zoekt, maar slecht nieuws als je ze niet kwijt wilt. Want de beste werving & selectie is nog steeds de achterdeur dicht houden. Zodat je ervaren, ingewerkte en betrokken mensen aan je verbonden hebt. Dus wat kun je doen dat niet 1/3e van jouw mensen aan het solliciteren gaat?

De cijfers

Wat laten de onderzoeken zien?

33%

van de mensen wil ergens anders solliciteren.

70%

van iemands betrokkenheid wordt door de manager bepaald.

30%

stijging van de productiviteit door betrokken medewerkers.

De achterdeur dicht houden

Mensen die willen solliciteren, hebben daar twee belangrijke redenen voor:

  • Salaris
  • Werkplezier

Salaris geldt minder in branches waarin een hoge loyaliteit aan het vak gevoeld wordt. Denk aan de zorg, maar er zijn natuurlijk meer branches waar dit speelt.

Hoe doe je dat?

Werkplezier vergroten loont

Dat het werkplezier op vele manieren bijdraagt aan een gezonde organisatie, dat snappen we wel. Kijk maar naar jezelf: als je fluitend naar je werk gaat, loopt dat de dag vaak een stuk beter dan wanneer je met lood in je schoenen die kant weer op moet. Toch zien we nog vaak dat werkplezier of werkgeluk een losstaand project is wat vanuit HR opgetuigd wordt. De dag van het werkgeluk, kampvuursessies of gratis fruit worden georganiseerd en daarmee hopen we dat werkplezier te vergroten.

Werkt dat voor jou?

Maar stel jezelf eens de vraag: werkt dat voor jou? Want al deze dingen zijn leuk, maar ook tijdelijk. Als je weer terugkomt op de werkplek en je leidinggevende zegt nog geen eens goedemorgen, of de zesde collega staat aan je bureau om te klagen over de werkdruk, gaat dat stukje fruit niet helpen. Werkplezier hoort onderdeel te zijn van je dagelijkse werk. Dat is dan ook waar je de achterdeur mee dicht houdt: werkplezier als onderdeel van het dagelijkse werk.

Drie tips

Direct actie ondernemen

Tijd dus om direct actie te ondernemen en werkplezier onderdeel van de reguliere werkzaamheden te maken. Hierbij een aantal acties die je op korte termijn in gang kunt zetten.

Waar lekt energie weg? Grote kans dat je organisatie nog een traditionele gesprekscyclus heeft. Wist je dat meer dan 90% van de managers en medewerkers dit als onzinnig ervaart? En dat deze gesprekken eerder energie kosten dan energie geven? Tijd dus om te stoppen. En te vervangen met gesprekken die werkplezier opleveren. Oftewel: tijd voor een moderne gesprekscyclus. En met onze projectbegeleiding, kun je over 3 maanden al starten met gesprekken die het werkplezier vergroten.

Een leidinggevende heeft grote invloed op de betrokkenheid van een medewerker. En je wilt natuurlijk dat die invloed positief is. Belangrijk dus om het leiderschap daar goed in mee te nemen. Want aan welke knoppen kunnen ze draaien? En hoe doen ze dit in de vaak beperkte tijd die ze hebben?

Natuurlijk is een leiderschapstraject een goed idee. Zeker als je leidinggevende vooral doorgegroeide inhoudsdeskundigen zijn. Maar als je liever wat laagdrempeliger wilt beginnen, laat ze dan eens de betrokkenheidsscan doen.

Medewerkers bewust laten nadenken over hoe hun werkplezier vergroot kan worden? Regel dan een inspiratiesessie Mijn Ontwikkeling voor ze. Daarin staat het werkplezier centraal en dan vooral hoe mensen daar zelf regie in kunnen nemen om het te vergroten. Zo komen je mensen echt in beweging.

En.... Actie!

Bij The People Skillz Company hebben we al veel organisaties mogen helpen met het vergroten van de betrokkenheid onder medewerkers en daarmee het dichthouden van de achterdeur. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak.

Annet van Duren The People Skillz Company

“Dat een schokkende 12%* van de medewerkers in Nederland zichzelf betrokken noemt, is iets wat anders kan én anders moet.”

Artikelen
Dit onderzoek toont aan dat we iets moeten doen aan de betrokkenheid van onze medewerkers. Dat is goed voor de mensen én voor de organisatie.
lees verder
Het goede gesprek voeren

De dialoog als essentiële vaardigheid van een leidinggevende

Podcasts
Een feedback cultuur creëren in je organisatie? Wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe begin je? En wat zijn best practices?
lees verder
Irene Dieker

Wat gaat er mis in de gesprekken tussen leidinggevenden en medewerkers?

Artikelen
lees verder