Dat is goed nieuws als je mensen zoekt, maar slecht nieuws als je ze niet kwijt wilt. Want de beste werving & selectie is nog steeds de achterdeur dicht houden. Zodat je ervaren, ingewerkte en betrokken mensen aan je verbonden hebt. Dus wat kun je doen dat niet 1/3e van jouw mensen aan het solliciteren gaat?
Mensen die willen solliciteren, hebben daar twee belangrijke redenen voor:
Salaris geldt minder in branches waarin een hoge loyaliteit aan het vak gevoeld wordt. Denk aan de zorg, maar er zijn natuurlijk meer branches waar dit speelt.
Dat het werkplezier op vele manieren bijdraagt aan een gezonde organisatie, dat snappen we wel. Kijk maar naar jezelf: als je fluitend naar je werk gaat, loopt dat de dag vaak een stuk beter dan wanneer je met lood in je schoenen die kant weer op moet. Toch zien we nog vaak dat werkplezier of werkgeluk een losstaand project is wat vanuit HR opgetuigd wordt. De dag van het werkgeluk, kampvuursessies of gratis fruit worden georganiseerd en daarmee hopen we dat werkplezier te vergroten.
Maar stel jezelf eens de vraag: werkt dat voor jou? Want al deze dingen zijn leuk, maar ook tijdelijk. Als je weer terugkomt op de werkplek en je leidinggevende zegt nog geen eens goedemorgen, of de zesde collega staat aan je bureau om te klagen over de werkdruk, gaat dat stukje fruit niet helpen. Werkplezier hoort onderdeel te zijn van je dagelijkse werk. Dat is dan ook waar je de achterdeur mee dicht houdt: werkplezier als onderdeel van het dagelijkse werk.
Tijd dus om direct actie te ondernemen en werkplezier onderdeel van de reguliere werkzaamheden te maken. Hierbij een aantal acties die je op korte termijn in gang kunt zetten.
Waar lekt energie weg? Grote kans dat je organisatie nog een traditionele gesprekscyclus heeft. Wist je dat meer dan 90% van de managers en medewerkers dit als onzinnig ervaart? En dat deze gesprekken eerder energie kosten dan energie geven? Tijd dus om te stoppen. En te vervangen met gesprekken die werkplezier opleveren. Oftewel: tijd voor een moderne gesprekscyclus. En met onze projectbegeleiding, kun je over 3 maanden al starten met gesprekken die het werkplezier vergroten.
Een leidinggevende heeft grote invloed op de betrokkenheid van een medewerker. En je wilt natuurlijk dat die invloed positief is. Belangrijk dus om het leiderschap daar goed in mee te nemen. Want aan welke knoppen kunnen ze draaien? En hoe doen ze dit in de vaak beperkte tijd die ze hebben?
Natuurlijk is een leiderschapstraject een goed idee. Zeker als je leidinggevende vooral doorgegroeide inhoudsdeskundigen zijn. Maar als je liever wat laagdrempeliger wilt beginnen, laat ze dan eens de betrokkenheidsscan doen.
Medewerkers bewust laten nadenken over hoe hun werkplezier vergroot kan worden? Regel dan een inspiratiesessie Mijn Ontwikkeling voor ze. Daarin staat het werkplezier centraal en dan vooral hoe mensen daar zelf regie in kunnen nemen om het te vergroten. Zo komen je mensen echt in beweging.
Bij The People Skillz Company hebben we al veel organisaties mogen helpen met het vergroten van de betrokkenheid onder medewerkers en daarmee het dichthouden van de achterdeur. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak.
Betrokken medewerkers zijn 30% productiever, minder vaak ziek en blijven langer bij de organisatie. Maar bovenal: zijn gelukkiger. Deze scan kun je daarom doen voor jezelf, voor je team of voor je organisatie.