Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Moderne gesprekscyclus: 7 bouwstenen

Een moderne gesprekscyclus is niet standaard zoals de traditionele cyclus, waarin voortgang bepalen en beoordelen een vaste prik zijn. Een belangrijk kenmerk van de moderne gesprekscyclus is juist dat het maatwerk is voor de organisatie, voor teams en voor individuen. Wel is er een aantal bouwstenen die de moderne gesprekscyclus kenmerken.

Bouwsteen 1

Kwaliteitsslag gesprekken tussen manager en medewerker

De traditionele gesprekscyclus is ooit in het leven geroepen als oplossing voor managers die anders geen of geen goede gesprekken voerden. De moderne gesprekscyclus gaat er juist vanuit dat managers wél gesprekken voeren in de normale uitvoering van het werk. Bij het invoeren van een moderne gesprekscyclus wordt dus allereerst een kwaliteitsslag gemaakt in de reguliere gesprekken buiten de formele gesprekscyclus om.

Bouwsteen 2

Continuïteit

Deze regulieren gesprekken worden niet maar twee of drie keer per jaar gevoerd, maar continu. Het idee hierachter is dat een jaar te lang is om duurzame doelen op te stellen. Daarnaast is het vaststellen van doelen, eenmalig de voortgang bespreken en vervolgens een beoordeling onvoldoende om te kunnen sturen op een goede afloop. Een doel kan meerdere malen bijgesteld worden en de uitvoering ervan wordt vaker dan eenmalig gemonitord. Deze continuïteit zit wederom in de reguliere, regelmatige gesprekken die plaats vinden tussen managers en medewerkers. We noemen dit de continue dialoog.

Project

Moderniseer de gesprekscyclus

Nog steeds een traditionele gesprekscyclus die voor medewerkers en leidinggevenden voelt als een moetje? Dan is het tijd om te starten met het ontwerpen van een moderne gesprekscyclus. The People Skillz Company kan daarin ondersteunen met ons project moderne gesprekscyclus ontwerpen. Benieuwd wat daar de voordelen van zijn? Neem dan eens een kijkje bij de projectinformatie of maak een vrijblijvende afspraak.

Bouwsteen 3

Formele gesprekscyclus overstijgt het dagelijkse werk

Naast de reguliere gesprekken, is er nog een formele gesprekscyclus voor alle onderwerpen die niet tijdens het reguliere werk aan bod komen. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • Reflecteren:
    • Doelen, het dagelijkse werk overstijgend
    • Eigen ontwikkeling
    • Kernwaarden
  • Duurzame inzetbaarheid & vitaliteit
Podcast
Het goede gesprek voeren

De dialoog als essentiële vaardigheid van een leidinggevende

Hoe De Dialoog voor een groot deel het succes van een leidinggevende bepaalt.
Play button
Luister hier - 9 minuten
Bouwsteen 4

Focus op ontwikkeling & toekomst

Waar de traditionele gesprekscyclus vooral terugkijkt en een oordeel over het functioneren centraal stelt, stelt de moderne gesprekscyclus ontwikkeling centraal. Want het verleden kunnen we niet meer veranderen, maar de toekomst wel. Doordat ontwikkeling gaat over de toekomst, is het inspirerend en motiverend. Voor zowel de medewerker als de manager.

Online sessie

Sparren met een expert

Wil jij starten met het ontwerpen van een moderne gesprekscyclus maar weet je niet goed waar je allemaal aan moet denken? Doe dan mee aan onze gratis online sessie over de moderne gesprekscyclus. We geven je een overzicht van alles waar je aan moet denken.

Liever 1 op 1 contact om je eigen situatie voor te leggen en over te sparren? Boek dan een vrijblijvende afspraak.

Bouwsteen 5

Eigenaarschap bij de medewerker

Een veelgehoorde klacht over de traditionele gesprekken is dat het teveel eenrichtingsverkeer is. Dit hoor je van medewerkers én van managers. Bij de moderne gesprekscyclus staat eigenaarschap van de medewerker centraal. Wanneer een medewerker zelf eigenaar is van zijn doelen en ontwikkeling, vergroot dit de kans op goede resultaten.

Bouwsteen 6

Maatwerk gesprekken

Vaak wordt de modern gesprekscyclus in één adem genoemd met ’het goede gesprek’. Wat dit precies is, is niet duidelijk. Voor The People Skillz Company betekent het goede gesprek vooral een maatwerk gesprek: het is afgestemd op de manager, de medewerker en de huidige situatie. Daar hoort geen vast formulier bij. Het nadeel van zo’n formulierloos gesprek, is dat het lastiger is voor managers en medewerkers om dan zelf te bepalen wat een goed gesprek is. Toch zijn zij degene die het beste weten hoe het goede gesprek er op dat moment uit zou kunnen zien. Deze maatwerk gesprekken vereisen dus een hoge mate van professionaliteit van zowel de manager als de medewerker.

Bouwsteen 7

Focus op talent

Vraag een willekeurige medewerker over zijn ontwikkeling en je hoort iets in de trant van ‘ik moet verbeteren in …’. Ontwikkeling zien mensen als iets waar je niet goed in bent. In de moderne gesprekscyclus gaan we uit van focus op talent. Dit betekent niet dat alleen maar besproken wordt waar iemand al goed in is, maar ook hoe iemand dit beter in kan zetten en ervoor kan zorgen dat hij niet in valkuilen stapt. Vaak wordt hier het model van Ofman over de kernkwadranten voor gebruikt.

Training

Het voeren van een goed gesprek kun je leren

Voor een geslaagde, moderne gesprekscyclus is het belangrijk om je medewerkers en je managers te trainen zodat zij met vertrouwen en plezier goede gesprekken gaan voeren. Dit vereist namelijk andere vaardigheden. Onze trainers bieden in een veilige omgeving met tips van onze trainers te oefenen. Bekijk ons trainingsaanbod of maak meteen een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

betrokkenheid medewerkers stimuleren

Betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Podcasts
Voorkom dat medewerkers in je team of organisatie vertrekken en focus op betrokken medewerkers. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
lees verder
ontwikkelgesprek

Moderne gesprekscyclus: de cijfers

Artikelen
Wat kost de traditionele gesprekscyclus? We zetten de onderzoeken voor je op een rijtje. En laten zien wat bewezen wél werkt.
lees verder