Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

De HRD Academy: 5 tips

Een HRD Academy is in iedere grote organisatie wel terug te vinden. Toch is zo’n Academy niet alleen weggelegd voor grote organisaties. Ook voor kleine en middelgrote organisaties zijn de voordelen van een eigen HRD Academy groot. Daarom vind je in dit artikel een aantal tips voor het opzetten van zo’n HRD Academy. Maar we beginnen met de essentie: wat is het en waarom is het nuttig?

HRD Academy: wat is het?

Een HRD Academy is in essentie een verzameling leeractiviteiten die beschikbaar zijn voor de medewerkers van de organisatie. De meest bekende producten zijn vaak trainingen. Maar ook onboardingprogramma’s, e-learnings, intervisie of andere leervormen kunnen opgenomen worden in zo´n HRD Academy.

HRD Academy: waarom is het nuttig?

Om verschillende redenen kan een HRD Academy nuttig zijn. Ik noem er hier een paar:

  • Sommige leeractiviteiten zijn zo specifiek geënt op de organisatie an sich, dat alleen een interne oplossing mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een onboardingsprogramma of een evaluatiesessie.
  • Het verbetert de leercultuur, doordat een intern aanbod van leeractiviteiten stimulerend werkt.
  • Verlaging van de kosten, doordat centraal ingekocht kan worden. Het is bekend dat een incompany training meestal vele malen goedkoper is dan verschillende open inschrijvingen.
  • Verhoging van de kwaliteit, door te kiezen voor de juiste opleider. Want er zijn talloze opleiders, de één beter dan de ander. Door centraal in te kopen kies je voor de beste én bewaak je de consistentie in het geleerde. Voor sommige onderwerpen is het natuurlijk wel prettig als je in de organisatie één lijn volgt, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of zelfs leiderschap.
  • Medewerker retentie: medewerkers zien ontwikkeling als één van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden blijkt uit onderzoek. Het is dus zaak om die ontwikkelmogelijkheden serieus te nemen en met een HRD Academy zet je hier een goede stap in.

HRD Academy: tips voor het starten

Als je gaat starten met een HRD Academy kan dat best overweldigend zijn: waar begin je? Mijn belangrijkste tip zou daarom zijn: begin vooral klein. Een HRD Academy hoeft niet meteen de proporties van een kerstboom te hebben.

Tip 1
Laat aannames achterwege en vraag het je mensen

In februari 2019 zette de projectgroep de laatste puntjes op de i van het ‘ontwikkelgesprek’. Het concept werd tijdens een roadshow op alle afdelingen gepresenteerd. Vervolgens pakte de HR-afdeling snel door, om nog voor de zomervakantie alle medewerkers en leidinggevenden te laten trainen. Hiervoor deed WerkSaam Westfriesland een beroep op Annet van Duren van Strategisch Opleiden. Van Duren: “We hebben gezamenlijk workshops voor leidinggevenden en medewerkers ontwikkeld. Medewerkers werden getraind om hun ontwikkeling concreet te maken en aan hun leidinggevende duidelijk te maken wat zij wilden bespreken. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan als je je in een ander aspect van je functie wilt gaan verdiepen? Wat doe je als je de werkdruk te hoog vindt, maar dit in gesprek met je leidinggevende niet goed kunt verwoorden? Voor leidinggevenden was het belangrijk dat zij medewerkers ruimte leerden te geven om hun wensen en ambities te delen op basis van hun talenten.”

Annet van Duren verzorgde voor WerkSaam Friesland workshops van twee dagdelen voor leidinggevenden en van één dagdeel voor medewerkers. De groepsgrootte was beperkt tot maximaal tien deelnemers. Op die manier zijn in totaal 220 werknemers getraind. Dat ging niet zonder slag of stoot. Appelman: “Verandertrajecten gaan nu eenmaal ook met weerstand gepaard. Niet alle leidinggevenden waren enthousiast. Je moet als leidinggevende toch de richting kunnen aangeven? Hoe doe je dit als er geen jaarlijks beoordelingsgesprek meer is en medewerkers zélf kunnen bepalen hoe vaak zij met je in gesprek willen gaan? Een aantal leidinggevenden vond het vooruitzicht de medewerkers niet meer jaarlijks te kunnen beoordelen best spannend. Gelukkig stond het merendeel er positief in.”

Training

Beter worden in het voeren van ontwikkelgesprekken?

Bekijk dan de training Inspirerende ontwikkelgesprekken voeren voor managers. Hierin leren managers om ook de lastige gesprekken op een inspirerende manier te voeren. Bijvoorbeeld als een medewerker zelf geen ontwikkelwensen heeft. Terwijl er misschien wel aandachtspunten zijn. Of juist het gesprek met een medewerker die onrealistische ontwikkelwensen heeft.

En wist je dat we ook een inspiratiesessie hebben die medewerkers helpt hun ontwikkelgesprek goed voor te bereiden?

Tip 2
Wat heeft de organisatie nodig in de toekomst?

Je hebt bij tip 1 de behoefte van de medewerkers uitgevraagd. Maar de organisatie zelf heeft natuurlijk ook behoefte aan ontwikkeling. Zo blijf je toekomstbestendig als organisatie. Zo kan het voor jouw organisatie in de toekomst belangrijk worden om naast de B2B activiteiten ook B2G activiteiten te ontplooien. Een leeractiviteit op het gebied van aanbestedingen zou dan geen overbodige luxe zijn.

Tip 3
Begin met de gemene deler

Waar hebben de meeste medewerkers behoefte aan in jouw organisatie? Start daarmee. Breidt daarna rustig uit. Niemand heeft iets aan een HRD Academy die gevuld is met een hele hoop activiteiten waar geen gebruik gemaakt van wordt.

Tip 4
Zorg voor aanbod in people skills
In de huidige wereld van arbeidsmarktkrapte, burn-outs en vier verschillende generaties op de werkvloer, vliegen de personele uitdagingen ons om de oren. Van hoog verzuim en ongewenst verloop, tot weerstand, psychische belasting en medewerkers die onvoldoende presteren of zich niet aangesproken voelen.
People skills zijn daarom belangrijker dan ooit. Niet alleen voor HR, maar juist voor managers en medewerkers. Die kunnen voorkomen dat deze uitdagingen escaleren. Zorg daarom in je HRD Academy voor een goed aanbod aan People Skills. Door de trainingen op dit gebied te beleggen bij één aanbieder zorg je voor een versterkend effect en minder ruis.
Afspraak

People Skills in jullie Academy

Wil jij een kwalitatief hoogwaardig aanbod van people skills in jullie Academy? Maak dan direct een afspraak, zodat we je wensen en situatie door kunnen spreken. We mogen al voor diverse organisaties hun aanbod in People Skills verzorgen en bereiken daar mooie resultaten mee. Deze ervaringen delen we graag met je.

Tip 5
Zorg voor aanbod voor alle functiegroepen

Per functiegroep kunnen anderen wensen en behoeften zijn. Zorg ervoor dat de HRD Academy er voor iedereen is. Zo kun je voor managers een workshop Inspirerende Ontwikkelgesprekken toevoegen. Voor medewerkers op de productievloer zijn veiligheidstrainingen vaak belangrijk. En een andere groep in de organisatie is misschien wel weer gebaat bij projectmanagement.

Klaar voor de start?

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het starten van een HRD Academy. Twijfel daarin ook niet teveel: experimenteer gerust. Mocht je toch nog wat extra hulp nodig hebben, schroom dan niet en plan vrijblijvend een afspraak in.

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

ontwikkelen team collega

De moderne gesprekscyclus van OBGZ

Artikelen
lees verder

Vijf valkuilen van een ontwikkelgesprek waar iedereen instapt

Artikelen
lees verder