Logo the PeopleSkillz company
Strategisch Opleiden gaat door onder The People Skillz Company Lees meer

Tribal Leadership

7 krachtige acties om samenwerking te vergroten

Wat kunnen leiders van vandaag leren van leiderschap binnen tribes, ofwel stammen? Dat is waar tribal leadership over gaat. Hierin staat de kracht van samenwerken centraal. Hoe bouw je als leider een sterk team en bevorder je samenwerking? We geven je zeven acties waarmee je morgen al kunt beginnen.

Wat is Tribal Leadership?

Tribal leadership is een benadering die steeds populairder wordt. Het richt zich op het begrijpen en beïnvloeden van de cultuur binnen teams en organisaties. In plaats van individuele prestaties te benadrukken, richt tribal leadership zich op het opbouwen van sterke teams die synergie creëren en gezamenlijk betere resultaten behalen.

Tribal Leadership en de vijf niveaus van leiderschap

Tribal leadership identificeert vijf verschillende niveaus van leiderschap, die elk een verschillende mindset, kenmerken en gedragingen vertegenwoordigen. Deze niveaus zijn:

Niveau 1
Life sucks

Dit niveau wordt gekenmerkt door een gevoel van hopeloosheid en slachtofferschap. Individuen op niveau 1 voelen zich machteloos en hebben weinig vertrouwen in zichzelf of anderen. Ze zijn vaak gefrustreerd en zien geen mogelijkheden voor groei of succes.

Podcast
Het goede gesprek voeren

De dialoog als essentiële vaardigheid van een leidinggevende

Hoe De Dialoog voor een groot deel het succes van een leidinggevende bepaalt.
Play button
Luister hier - 9 minuten
Niveau 2
My life sucks

Op niveau 2 verschuift de focus naar persoonlijk succes en het vervullen van individuele behoeften. Mensen op dit niveau willen meer controle en macht verwerven. Ze proberen anderen te overtreffen en zijn gericht op persoonlijke prestaties zonder veel aandacht te besteden aan samenwerking of teamvorming.

Niveau 3
I am great, you are not

Op niveau 3 richten individuen zich op erkenning en succes binnen hun sociale groep. Ze zijn zich bewust van hun reputatie en willen gezien worden als succesvol en competenter dan anderen. Hoewel er enige competitie kan zijn, is er ook een groeiend besef van het belang van samenwerking en het opbouwen van sterke relaties.

Niveau 4
We are great

Niveau 4 vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving naar een collectieve mindset. Individuen op dit niveau erkennen de waarde van samenwerking en teamwork. Ze zetten zich in voor het creëren van een positieve en ondersteunende teamcultuur. Succes wordt gezien als iets dat gezamenlijk wordt bereikt, en er ontstaat een gevoel van gemeenschap en gedeelde doelen.

Niveau 5
Life is great

Op niveau 5 streven individuen naar een hoger doel dat verder reikt dan het team of de organisatie. Ze zijn gericht op het maken van een positieve impact op de wereld en het creëren van duurzame verandering. Succes wordt niet alleen gezien in termen van individuele of teamprestaties, maar ook in termen van de bredere bijdrage aan de maatschappij.

Training

Het goede gesprek

Altijd goede gesprekken voeren, zowel in de gesprekscyclus als de reguliere gesprekken? Zorg dat je leidinggevende daar de juiste vaardigheden voor hebben. Neem een kijkje bij onze training Het goede gesprek of maak een vrijblijvende afspraak voor een op maat gemaakt programma.

Het belang van een gemeenschappelijk doel

Een cruciaal aspect van tribal leadership is het creëren van een gemeenschappelijk doel dat alle teamleden verbindt. Door een gedeelde visie en doelstellingen te hebben, ontstaat er een gevoel van eenheid en betrokkenheid binnen het team. Dit motiveert teamleden om samen te werken en hun vaardigheden en kennis te delen om het gemeenschappelijke doel te bereiken.

Open communicatie en vertrouwen

Een ander essentieel element van tribal leadership is het bevorderen van open communicatie en vertrouwen binnen het team. Leiders die tribal leadership omarmen, creëren een omgeving waarin teamleden zich veilig voelen om hun ideeën en zorgen te delen. Door open te staan voor verschillende perspectieven en constructieve feedback te verwelkomen, kan een team evolueren en groeien.

Leiderschap op alle niveaus

Tribal leadership moedigt leiderschap op alle niveaus van de organisatie aan. In plaats van zich te beperken tot de formele hiërarchie, erkent tribal leadership dat iedereen binnen het team unieke kwaliteiten en vaardigheden heeft. Door de mogelijkheid te bieden voor individuele groei en ontwikkeling, stimuleert tribal leadership een cultuur van empowerment en verantwoordelijkheid.

Voordelen van Tribal Leadership

De voordelen van tribal leadership voor organisaties zijn duidelijk. Sterke teams die tribal leadership-principes omarmen, ervaren verbeterde samenwerking, hogere productiviteit en een positieve werkcultuur. Ze zijn beter in staat om uitdagingen aan te gaan, innovatieve oplossingen te bedenken en veerkrachtig te zijn in een snel veranderende omgeving.

Zeven Tribal Leadership acties die jij morgen al kunt toepassen

Wat kun jij als leider nu concreet met tribal leadership in de praktijk? Deze zeven acties kun je morgen al toepassen, zodat je jouw team versterkt en de samenwerking vergroot.

Actie 1
Identificeer en communiceer een gemeenschappelijk doel

Definieer een inspirerende en betekenisvolle visie die alle teamleden motiveert en verbindt. Communiceer dit doel regelmatig en zorg ervoor dat alle teamleden begrijpen hoe hun bijdrage bijdraagt aan het grotere geheel.

Download

Hoe is de betrokkenheid in jouw team of organisatie?

Goed leiderschap kenmerkt zich door een hoge mate van betrokkenheid. Want medewerkers werken graag voor een goede en inspirerende leider. Benieuwd hoe je de betrokkenheid van je team of organisatie kunt meten? Download dan de informatie over de betrokkenheidsscan. Of vul de scan in. Dat kan voor jezelf, je team of de organisatie als geheel.

Actie 2
Creëer meer veiligheid en vertrouwen

Creëer een veilige omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om ideeën, meningen en zorgen te delen. Moedig open communicatie aan en waardeer de diverse perspectieven en bijdragen van elk individu.

Actie 3
Stimuleer samenwerking en kennisdeling

Faciliteer samenwerkingsmogelijkheden tussen teamleden en moedig kennisdeling aan. Dit kan worden bereikt door middel van regelmatige teambijeenkomsten, workshops, teambuildingactiviteiten en het gebruik van samenwerkingsplatforms en -tools.

Actie 4
Creëer een cultuur van leiderschap

Stimuleer leiderschap op alle niveaus van de organisatie, niet alleen binnen de formele hiërarchie. Moedig teamleden aan om verantwoordelijkheid te nemen, initiatief te tonen, anderen te ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling en creëer een feedback cultuur.

Actie 5
Erken en beloon prestaties

Waardeer en beloon individuele en teamprestaties om een positieve en motiverende werkomgeving te bevorderen. Dit kan variëren van openbare erkenning en lof tot tastbare beloningen en groeikansen.

Actie 6
Investeer in teamontwikkeling

Bied training en ontwikkelingsmogelijkheden aan om de vaardigheden, samenwerkingsvaardigheden en leiderschapskwaliteiten van teamleden te versterken. Dit kan zowel interne als externe training, coaching en mentoring omvatten.

Actie 7
Houd regelmatig teamevaluaties

Organiseer periodieke evaluaties om de vooruitgang van het team te meten en eventuele uitdagingen of obstakels te identificeren. Gebruik deze evaluaties voor reflectie, verbetering en het nemen van maatregelen indien nodig.

Conclusie over Tribal Leadership

Door tribal leadership-principes toe te passen, kunnen organisaties een cultuur van samenwerking, vertrouwen en gedeelde verantwoordelijkheid opbouwen. Het resultaat is een veerkrachtige en succesvolle organisatie waarin teamleden zich prettig voelen en gezamenlijk uitstekende resultaten behalen.

Leiderschapsprogramma

Vergroot de people skills van managers en leidinggevenden

Wil jij het leiderschap en management in je organisatie naar een hoger niveau tillen? Kijk dan eens naar ons leiderschapsprogramma waarin de juiste people skills centraal zijn. Want op de inhoud, daar zit het vaak wel goed bij managers. Juist die menskant, die is zo belangrijk als het gaat om goed leiderschap. Maak een vrijblijvende afspraak om jullie vraagstuk door te spreken of bekijk ons leiderschapsprogramma De Dialoog.

Meer over dit onderwerp

Lees, luister en ontdek

ontwikkelgesprek voorbereiden

Het ontwikkelgesprek voorbereiden

Artikelen
lees verder
betrokkenheid medewerkers stimuleren

Betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Podcasts
Voorkom dat medewerkers in je team of organisatie vertrekken en focus op betrokken medewerkers. Hoe? Dat hoor je in deze podcast.
lees verder